רופא שיניים מטפל בפציינט

רפואת שיניים

כאשר אנו חושבים על התמחות במקצועות הרפואה, רובנו לא נעלה על דעתנו את רפואת השיניים כבחירה ראשונה. עם זאת, מדובר במקצוע מרתק ומאתגר שטומן בחובו הזדמנות לבניית קריירה מזהירה ויוקרתית. רופאי שיניים נהנים משכר גבוה וישנם תחומי התמחות רבים שניתן להמשיך ולפתח לאורך השנים ולהעמיק את הידע – מאורתודנטיה ועד לכירורגיית פה ולסת. גם עבור אלו מאיתנו שצמד המילים "רופא שיניים" מעורר זיכרונות אימה מהילדות, זוהי הזדמנות לעבור חוויה מתקנת ולהיכנס אל מקצוע יוקרתי. כאן, נפרט את כל מה שחשוב לדעת על לימודי רפואת שיניים.

במה עוסקת רפואת שיניים?

תפקידו העיקרי של רופא השיניים הוא לאבחן בעיות רפואיות בפה ובלסת ולייעד להן טיפולים. כיום יותר מאי פעם, עושים רופאי שיניים שימוש בטכנולוגיות פורצות דרך ובציוד מתקדם כדי לאבחן בצורה מדויקת יותר ולספק טיפולים איכותיים באי נעימות מינימלית. כך, הופכת בחלוף השנים רפואת שיניים לשירות אמין יותר עם תוצאות ברמה גבוהה ולא פחות חשוב מכך, פחות מאיימת כלפי הציבור הזקוק לטיפול.

תחומי התמחות במקצועות רפואת השיניים

גם בלימודי רפואת שיניים, בדיוק כמו ברפואה כללית, ניתן להתמחות במגוון תחומים ממוקדים.

  • השתלות שיניים – בין אם לאחר עקירות כירורגיות או עקב תאונות או תהליכי ריקבון ומחלות, אובדן שיניים עשוי להשפיע באופן ניכר על המראה והביטחון העצמי. היכולת להשיב לאדם את החיוך הופכת את תחום ההשתלות למאוד מתגמל – הן ברווחיות והן בתחושת הסיפוק.
  • אורתודנטיה – תחום התמחות פופולרי נוסף ברפואת שיניים הוא יישור שיניים. האורתודנט מסייע בהתאמת פתרונות מתקנים שיוצרים שורות שיניים ישרות ואסתטיות.
  • ניתוחי חניכיים – כדי למנוע נסיגת חניכיים ולספק מענה למחלות מורכבות בפה ובלסת, נדרשים לעתים ניתוחי חניכיים מורכבים. מדובר בתחום מורכב ומאתגר.
  • מגוון תחומים נוספים כמו מחלות פה ולסת, בעיות בפנים השן ועוד.

מי יכול להתקבל ללימודים?

בעלי ממוצע בגרות 10.5 וציון פסיכומטרי 650 לכל הפחות.

מסלול לימודי רפואת שיניים

על מנת להפוך לרופאי שיניים, נצטרך לעבור מסלול בן שש שנים החולש על מגוון תחומים בתחום הביולוגיה והפיזיולוגיה. במהלך המסלול מתנסים הסטודנטים בכל תחומי ההתמחות שציינו ורוכשים ידע רב ומעמיק המקנה את הבסיס התיאורטי הנדרש לבקיאות בתחום. המסלול זמין, נכון להיום, בקמפוס עין כרם של האוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת תל אביב.

שלב ראשון – טרום רפואי

בשנת הלימודים הראשונה רוכשים הסטודנטים ידע עיוני בתחום הביולוגיה והרפואה.

שלב שני – פרא-קליני

נמשך שנתיים נוספות ומקנה ידע תיאורטי בתחום הרפואה ורפואת השיניים. בסיום שלב זה, יהיו זכאים הסטודנטים שהשלימו את כל חובות המסלול בהצלחה לתואר "בוגר במדעי הרפואה".

שלב שלישי – קליני

על מנת להתחיל בשלב הקליני במסלול רפואת שיניים, יש להשיג ממוצע ציונים של 75 לפחות במסלול הפרא-קליני. זהו למעשה השלב המעשי בו יתחילו הסטודנטים להתנסות במקצועות רפואת השיניים השונים על מטופלים ובליווי רופאי שיניים מוסמכים. לאחר השלמת המסלול והגשת עבודת הגמר, יתקבל התואר המיוחל – D.M.D – דוקטור לרפואת שיניים.